Jak zrobić cake pops czyli słynne lizaki z ciasta? Wypróbuj ten przepis, a twoje dzieci będą zachwycone
Cake pops to bardzo popularny przysmak w Ameryce, ale nie tylko. Lizaki z ciasta coraz częściej pojawiają się i na polskich stołach – są bardzo modnym elementem słodkich bufetów podczas wesel, chrzcin czy komunii. Efektowne lizaki z ciasta można w łatwy sposób zrobić w domu.
Z jakiego ciasta zrobić cake pops?
Lizaki robi się z gotowego już ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego ciasto biszkoptowe, ale może to być także babka piaskowa czy muffinki. Jeśli nie masz ciasta w domu i nie masz czasu go przygotowywać, kup gotowe, albo sięgnij po zwykłe biszkopty – z nich również można zrobić ciasteczkowe lizaki. Do lizaków z ciasta będą się nadawały również ciasta czekoladowe (np. muffinki). Będą dobrą podstawą do ciemnych lizaków o mocno czekoladowym smaku) Ciasto trzeba rozdrobnić. Można to zrobić ręcznie, ale najlepszą opcją jest wykorzystanie blendera, który dokładnie rozkruszy i rozdrobni ciasto.
Co dodać do lizaków z ciasta?
Zasada jest bardzo prosta: smak lizaków jest zależny od dodatków. My w naszym przepisie proponujemy lizaki z dodatkiem masła orzechowego. Ale zamiast niego można dodać np. krem orzechowo-czekoladowy lub czekoladowy. Można też dodać więcej serka mascarpone i doprawić ciastka skórką z cytryny lub pomarańczy. Ze smakiem lizaków można eksperymentować i dodać coś specjalnego od siebie (np. cynamon lub liofilizowane, rozkruszone owoce czy odrobinę rumu w wersji dla dorosłych).
Lizaki macza się w czekoladzie. Jeśli chcesz wykorzystać jasną czekoladę (białą lub różową) postaw na cake pops zrobione z jasnej masy (czekoladowe, ciemne kulki mogą prześwitywać spod warstwy jasnej czekolady). Lizaki oblane czekoladą można ozdabiać w dowolny sposób – obtoczyć je w posypce, gorzkim kakao, wiórkach kokosowych czy orzechach.
Przepis: Cake pops czyli lizaki z ciasta
Kolorowy deser dla dzieci (i nie tylko)
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 500 g ciasta biszkoptowego
- 150 g serka mascarpone
- 100 g masła orzechowego
- 200 g czekolady (najlepiej gorzkiej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- kolorowe posypki
Sposób przygotowania
- Przygotuj masę na cake popsBiszkopt rozdrobnij za pomocą blendera. Serek mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym, dodaj do ciasta i ugnieć na jednolitą masę. Schłodź ciasto w lodówce lub zamrażarce.
- Zrób lizakiZe schłodzonego ciasta uformuj kulki. Schłodź je dodatkowo przez ok. 10 minut w zamrażarce. Czekoladę z olejem rozpuść (w mikrofali lub w kąpieli wodnej). Maczaj w czekoladzie patyczki i wbijaj kulki. Ponownie odstaw do schłodzenia, aby patyczki dobrze się trzymały. Rozpuść znowu czekoladę, jeśli zdążyła zastygnąć. Dobrze schłodzone lizaki maczaj w czekoladzie, a następnie obtaczaj w kolorowej posypce. Odstaw do zastygnięcia – lizaki wbij w kawałek styropianu, kartonu lub włóż do szklanki z sypkim produktem (np. cukrem).